Gherla.ro | Educatie
GRUP ȘCOLAR GHERLA

GRUP ȘCOLAR GHERLA

ISTORIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PROFESIONAL din Gherla începe cu înfiinţarea în 1968 a GRUPULUI ŞCOLAR COOPERATIST care pregătea resurse umane calificate în domeniile:
- alimentaţie şi turism
- industrie textile şi pielărie
- mecanic
- tâmplari

Elevii pregătiţi au fost din zona Gherla şi din toate regiunile ţării.
Începând cu 1993 denumirea s-a schimbat în Şcoala Profesională Gherla, prin trecerea şcolii de la CENTROCOOP la Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Din anul 2003 denumirea şcolii s-a schimbat în Şcoala de Arte şi
Meserii, iar care sunt pregătiţi elevii sunt:
- domeniul mecanic
- domeniul alimentaţie şi turism
- domeniul industrie textile şi pielărie
- domeniul prelucrarea lemnului

Din 2006 şcoala se transformă în Grup Şcolar Gherla oferindu-le absolvenţilor clasei a VIII-a posibilitatea de a-şi continua studiile liceale prin ruta directă sau prin ruta progresivă ( Şcoala de Arte şi Meserii - An de completare - Ciclul superior al liceului tehnologic).

AdresaStrada P-ța Libertății, nr. 5-7
ŞCOALA GENERALĂ NR.2

ŞCOALA GENERALĂ NR.2

     Aceasta institutie are invatamant primar si gimnazial cu linii de predare in limba romana si maghiara in 23 de sali de clase si un numar de 400 de elevi inscrisi.
     Adresa scolii: str. Dragos Voda nr.1, 405300-Gherla, jud. Cluj, tel.0264 241876
Director: prof. Sabo Rafila
     Institutia functioneaza in trei corpuri de cladire: Corpul principal aflat pe str. Dragos Voda, corpul de cladire din Str. Libertatii nr.14 avand clase primare in forma clasica de predare, si corpul de cladire de pe str. Bobalna nr. 22 avand clase de predare step by step.
     Scoala dispune de laboratoare specializate, cabinet de informatica, laborator de biologie, laborator de fizica-chimie,, cabinete de de limba si comuniciare, biblioteca sala si teren de sport.

AdresaStrada Dragoș Vodă, nr.1
ŞCOALA GENERALĂ NR.1

ŞCOALA GENERALĂ NR.1

     Institutia a fost infiintata in 1953 sub denumirea "Scoala Generala de 7 ani nr.1" dupa reforma invatamantului din 1948 si ulterior a reorganizarii administrativ-teritoriale, cand Gherla devine centru raional.
     Incepand cu 1963-1964 s-a trecut la invatamantul de 7 ani, din 1969 conform Legii Invatamantului se trece la invatamantul de zece ani iar dupa sase ani se revine la invatamantul de opt ani, forma in care functionaza si in prezent.
     Adresa scolii: str. Liviu Rebreanu nr. 27, 405300-Gherla, jud. Cluj, tel.0264 241837
Director: prof. gr.1 Suciu Constantin
     Coordonator de proiecte si programe educative: prof. gr.1 Seica Lupsa Georgeta.
     Institutia dispune de 19 sali de clasa, doua laboratoare, 4 cabinete, o sala multimedia, directiune,sala profesorala, secretariat, contabilitate, biblioteca, cabinet de logopedie, cabinet medical si atelier.

AdresaStrada Liviu Rebreanu nr. 27
LICEUL TEORETIC PETRU MAIOR

LICEUL TEORETIC PETRU MAIOR

     A fost Gimnaziu Armenesc apoi Liceu Magiar de Stat.Cladirea este construita intre anii 1896-1897 in stil grecesc, impreuna cu sala de Gimnastica si doua cladiri anexe.
Dupa 1918 aceasta institutie s-a numit Scoala Normala de Baieti din Gherla, din 1948 devine Scoala Pedagocica de Baieti.

AdresaStrada Bobâlna 36
GRĂDINIŢA CĂSUŢA FERMECATĂ

GRĂDINIŢA CĂSUŢA FERMECATĂ

 In noua cladire de pe strada Parcului s-au mutat copii care frecventau fostele gradinite "Spiridusii" de pe str.1 Decembrie, "Arici Pogonici" de pe str. Stefan cel Mare si Casuta Fermecata de pe str. Apei, ce functionau in cladiri retrocedate sau nu aveau spatii corespunzatoare.

AdresaStrada Parcului
GRĂDINIŢA SPIRIDUȘII

GRĂDINIŢA SPIRIDUȘII

 In noua cladire de pe strada Parcului s-au mutat copii care frecventau fostele gradinite "Spiridusii" de pe str.1 Decembrie, "Arici Pogonici" de pe str. Stefan cel Mare si Casuta Fermecata de pe str. Apei, ce functionau in cladiri retrocedate sau nu aveau spatii corespunzatoare.

AdresaStrada Parcului
GRĂDINIŢA VESELIEI

GRĂDINIŢA VESELIEI

     Grădiniţa VESELIEI este situată în Municipiul Gherla, cartierul Autogară, o zonă destul de populată. Grădiniţa este solicitată şi are copii înscrişi atât din zona grădiniţei cât şi din zonele învecinate: Candia, str. Dejului, str. Mintiului, Zona Gării.
     Unitatea a fost înfiinţată de către ISJ Cluj la 1 septembrie 1977 sub denumirea de Grădiniţa cu program prelungit nr. 8., funcţionând pe lângă Şcoala nr. 1, Gherla până la 1 septembrie 2005 când primeşte statutul de personalitate juridică având ca structură Grădiniţa cu program normal nr. 3. În anul 2008 are loc o nouă schimbare, grădiniţa primeşte denumirea de Grădiniţa VESELIEI, denumire păstrată şi azi. Anul şcolar 2009-2010 aduce o nouă schimbare, grădiniţa mai primeşte o structură, structura II formată din grădiniţa din cartierul Băiţa. 
     Grădiniţa VESELIEI (PJ-ul + structurile I şi II) sunt deschise tuturor copiilor, indiferent de sex, etnie, religie sau poziţie socială şi au drept ţel să câştige renume şi să devină elită în pregătirea copiilor pentru şcoală.

AdresaStrada Aleea Brazilor, nr. 14
GRĂDINIŢA ARICI POGONICI

GRĂDINIŢA ARICI POGONICI

     Grădiniţa “Arici Pogonici”, Gherla ( grădiniţa nr.4 ), a fost înfiinţată în anul 1970 şi funcţionează ca unitate preşcolară pe strada Mihai Viteazu, nr.10, Gherla
     Urmare a aplicării Legii învăţământului nr. 84/1995, cu modificările şi completările ulterioare, privind reorganizarea reţelei şcolare în judeţele pilot, începând cu anul 2005 Grădiniţa “Arici Pogonici” a devenit unitate cu personalitate juridică având în subordine următoarele structuri: Grădiniţa “Arici Pogonici” structuraI, grădiniţă cu program normal şi limba de predare maghiară cu sediul pe str. Armenească nr.20 şi Grădiniţa “Arici Pogonici” structura II (Grădiniţa cu PN nr.5)  cu sediul Gherla, str.Mihai Viteazu, nr.20.
     Grădiniţa Arici Pogonici, împreună cu cele două structuri ale sale, au şansa de a fi situate în centrul istoric al oraşului Gherla, oraş istoric  de factură barocă, fost cunoscut oraş  armenesc numit Armenopolis
      În prezent, unitatea noastră preşcolară  cuprinde 3 unităţi , dintre care una cu predare în limba maghiară; în aceste unităţi se joacă şi învaţă 200 preşcolari, îndrumaţi pe „drumul cunoaşterii” de către un colectiv de 13 cadre didactice.
     Cele trei unităţi preşcolare prezintă interes din partea populaţiei fiind amplasate în centrul  oraşului  şi beneficiind de ambianţă educaţională adecvată care facilitează dezvoltatrea globală a copiilor preşcolari
(cele două structuri au fost reabilitate, modernizate iar unitatea preşcolară PJ a intrat începând cu data de 23 septembrie 2013 într-un proces de reabilitare integrală)

AdresaStrada Mihai Viteazu, nr.10
LICEUL TEORETIC ANA IPĂTESCU

LICEUL TEORETIC ANA IPĂTESCU

     In plin razboi mondial la 5 septembrie 1915 isi deschide cursurile "Preparandia din Gherla", care urma sa pregateasca invatatoare pentru scolile romanesti din zona.
Actualul imobil a fost cumparat in 1880 de catre biserica greco-catolica, prin contributia cetatenilor romani ai orasului.Profesorii scolii erau alesi cu multa atentie de episcopul dr.Iuliu Hossu, devenind adevarate legende si modele de probitate morala si profesionala.

1915 - 1919 "Preparandie de fete“
1919 - 1948 Scoala normala de fete
1948 - 1956 Scoala pedagogica
1956 - 1963 Scoala medie
1963 - 1976 Liceu de cultura generala
1976 - 1990 Scoala generala de 10 clase
1990 - Liceu teoretic

AdresaStrada 1 Decembrie 1918 Nr. 20
MUZEUL DE ISTORIE

MUZEUL DE ISTORIE

Muzeul de istorie din Gherla, ca instituţie cultural-ştiinţifică, are că obiective achiziţionarea, conservarea şi valorificarea bunurilor culturale, precum şi expunerea acestora publicului larg.

În ultimii ani au fost amenajate expozitii cu caracter temporar care s-au bucurat de un mare succes din partea publicului vizitator. Amintim aici doar câteva: "Arme si efecte militare", "Realizari ale stiintei si tehnicii", "Icoane pe sticla - Scoala Nicula", "Arta si traditie pe valea Somesului Mic", expozitie Cucuteniana "Scânteia-Magia resturarii", "Arta si cultura armeneasca la Gherla"

Biblioteca muzeului contine o bogata paleta de publicatii, concretizata în lucrari de specialitate din domeniul preistoriei, istoriei vechi si medievale, istoriei moderne si contemporane. Exista de asemenea un numar însemnat de periodice si documente, unele unicat.

AdresaStrada Mihai Viteazu, nr. 6
CASA DE CULTURĂ

CASA DE CULTURĂ

     Casa de Cultură este o instituţie publică de cultură şi artă,de importantă locală,aflată sub Autoritatea Consiliului Local Gherla. Activitatea Casei de Cultură Gherla se desfăşoară în baza Programului minimal anual,aprobat de Primăria Municipiului Gherla şi se axează pe promovarea şi difuzarea actului cultural artistic şi atragerea cetăţenilor la activităţile pe care le organizează, punându-le la dispoziţie o largă paleta de genuri artistice şi culturale.

AdresaStrada Avram Iancu
CINEMA PACEA

CINEMA PACEA

Program  rulare

Vineri - Orele 17 si 19;

Sambata -  Orele 17 si 19;

Duminica - Orele 17 si 19;

Luni - Ora 17.

 

Preturi bilete

FILM 2D - 12 lei

FILM 3D - 15 lei. 

AdresaStrada Ștefan cel Mare
Înapoi